Historie

Trelasthandler Gabriel Block Wathne fikk i 1898 skilt ut 17 mål jord av foreldrenes gård på Vatne og bygget landstedet som i dag er Kronen Gaard Hotell. Gabriel drev med trelast og reiste en tur over til Amerika for å studere noe som de kalte pre cut, det var ferdige byggesett skåret på fabrikken som de satte opp på byggeplassen.

Det gule hovedhuset er det første Block Wathne huset som er satt opp og det var slik eventyret om ferdighus giganten Block Wathne startet.

Gabriel og Beate Block Wathne var kjent for selskapelighet. De hadde seks barn og bodde på landstedet hele sommeren. Turen fra familiens bopel i Langgaten til Vatne tok om lag en halvtime. Dessverre kom det nedgangstider og Block Wathne solgte eiendommen i ca 1920.

Østerrikeren Frans Salerius Faydt kjøpte så stedet. Han og en kamerat kom til landet i 1911. De var nettopp ferdig utdannet og rømte hjemlandet p.g.a. frykt for å bli innkalt til krigstjeneste. Faydt var da veverimester på Sandnes Ullvarefabrikk. Han og hans kone fikk 2 døtre, dessverre så døde konen hans i barsel. Faydt giftet seg da med husholdersken men døde bare kort tid etterpå. Husholdersken solgte da eiendommen, satte de to små jentene ut i fosterhjem og flyttet tilbake til sitt hjemsted i Haugesund. Den ene piken ble plassert hos slakter Nygård i Sandnes og den andre hos morens familie på Ålgård.

Stedet ble solgt til oversøster Gudrun Baade Jensen som da jobbet på Dale psykriatiske. Den idealistiske oversøsteren drev gården videre som hjem for eldre sinnslidende damer. De landlige omgivelsene på Vatne var et perfekt sted for avkobling og rehabilitering.

I 1953 kjøpte Kjell og Sygni Steinsvåg stedet, hun var nyutdannet menighetssøster, han var da nyutdannet diakon. De drev institusjonen videre i privat regi. Stedet ble i den tiden kalt for ”Trødne”. Navnet ”Trødene” har sin opprinnelse ved at området var veldig myrete og det var flere oppkommer med vann rundt på markene. Når det regnet lå det en jordflekk på høyden som var tørr og der gikk dyrene og trødde, derav navnet ”Trødene”.

På 1980 tallet leide Rogaland psykriatiske gården som psykriatisk sykehjem. I 1986 ble Kronen Gaard Hotell startet, nå var det slutt på å drive psykriatisk institusjon. Det var Kjell og Sygni som startet hotellet, de bygget om og åpnet dørene og selskapelighetene tok atter en gang over.Hotellet ble frem til 1993 drevet som et alkoholfritt hotell noe som viste seg å bli vanskelig på slutten av 80 tallet når champagnekorkene ble sprettet over alt og vi var inne i den velkjente jappetiden.

I 1993 ble deres sønn Helmer Steinsvåg ny eier av Kronen Gaard, hotellet fikk da sjenkebevillgning og en ny epoke startet.

Litt historie om de ulike lokalene hotellet har:

Kronensalen

Når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer var deres arbeidsstue i kronesalen. Her satt de og gjorde håndarbeid, du kunne høre symaskinene og ”tatle” på lang vei.

Bryggerhuset

Etter 2 verdenskrig var bryggerhuset bomberom for befolkningen på Vatne. Du kan se det på tykkelsen på veggene. På veggen henger det bilder av Faydt og hans to døtrene.

Gaardshuset pub

Var opprinnelig stall til hester og grishus men ble bygget om til vaskeri når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer. Her ble linskjorter rene og pene.

Rom 116 Gaardsuiten

Det var opprinnelig hønsehuset til Wathne familien

Rom 103 og 104

Dette var en gang i tiden isolat rom der pasienten bodde i den ene delen og pleieren i den andre. Ser en nøye etter kan en se at det har vært dør i mellom disse to rommene.

Rom 203

Block Wathne familien har fortsatt å sette preg på stedet. Gunnar Block Wathne, Gabriel sitt barnebarn, har laget møbler til sin bestefars hus. Noen av møblene står i det som kalles Block Watne Suiten. Han har i tillegg laget Kongestolene som står ved Kronesalen

Loftet

På det lille kvist rommet på loftet bodde Laura Wathne, hun var datidens Ingrid Espelid Hovig og skrev økonomisk kokebok. Menyene og matfilosofien til Kronen Gaard Hotell er inspirert av Laura.

Kurs

motebilde-kronen

Kurs & Konferanse

Det gode møtet

Selskap

andrehauge (7 of 105)

Selskap

De spesielle anledningene

Bryllup

brudepar-benefit

Bryllup

Ekte og vakkert

Søndagsbuffet

Søndagsbuffet

Søndagsbuffet

Smaken av vår

Kurs

motebilde-kronen

Kurs & Konferanse

Det gode møtet

Selskap

andrehauge (7 of 105)

Selskap

De spesielle anledningene

Bryllup

brudepar-benefit

Bryllup

Ekte og vakkert

Søndagsbuffet

Søndagsbuffet

Søndagsbuffet

Smaken av vår